MusicalClub.hu - Love Never Dies - Álló tapssal zárult az első preview!Részletes beszámoló itt!
KezdőlapBelföldKülföldSzavazásGalériaJegyvásárlásFórumBeszámolókJátékHírlevélKereső


Love Never Dies - Álló tapssal zárult az első preview!Részletes beszámoló itt!

MusicalClub | 2010.02.23.

Beszámoló az első előadásról!

2010 február 20-án lett volna az első previewja a Love Never Dies musicalnek, de végül ahogyan ezt már korábban megírtuk törölték az előadást és csak tegnap (22.-én) került a previewre sor. Az előadás összesen egyszer állt csak le majd a darab rendezője megjelent  színpadon és elmondta, hogy mi történt és a jelenet elejére  visszaállva folytatták az előadást.

A történet ötvözi mindazokat, amiket eddig hallottunk a folytatásról, de a bázisa még mindig a Manhatten fantomja c. könyv.

Az előadás kezdetén Coney Islandot látjuk a háttérben és a Phantasma (a Fantom vidámparkjának neve) plakátjait. Aztán füst, fények, látványos színpadkép váltás, és egy (sok néző által UFOként titulált) óriáskerék siklik végig az égen majd belépünk a Phantasma birodalmába amihez roppant látványos kivetítő technikát használnak.
Ezután hamar megtudjuk, hogy a Fantom ismételten Madam Giry segítségével érte el sikereit, hiszen ők is segítetek abban a Fantomnak, hogy létrehozhassa a vidámparkját. Madame Giry lánya (Meg Giry) közben keményen dolgozik, hogy a Fantom elégedett legyen éneklésével és táncával és mindig várja, hogy a Mester majd megnézi előadását, ám hiába hiszen a Fantom még mindig Christine után vágyakozik. A Fantom még mindig szereti Christinet pedig már 10 év  eltelt azóta, hogy utoljára látta! Madame Giry és Meg az előadás után a Fantom szobájába érkezik. A Fantom szobájába ott áll egy bábu, amely Christine tökéletes mása, ezt a babát Madame Giry is látja és szembesül azzal, hogy a lánya még mindig nem keltette fel eléggé a Fantom figyelmét. Ezt nehezen viseli a Giry család, hiszen több, mint 10 éve hűségesek a Fantomhoz.
Ezután a Till I Hear You Sing című nagydal következett amit óriási tapssal jutalmazott  közönség, és amely dalt még más-más szöveggel, de többször is hallunk  darabban. Ez a dal volt az első amit a közönség hallhatott teljes egészében, hiszen egy videó is készült belőle az első sajtótájékoztatóra!
Ezután elhatározza magát a Fantom és egy meghívót küld Christinenek, hogy lépjen fel egy előadásban, de Christine nem is tudja, hogy ki áll a meghívás mögött. Christine nem volt színpadon évek óta, de az anyagi helyzetük romlása miatt elvállalja a felkérést miért óriási összeget kínálnak neki!

Ezután három hónapot ugrunk előre, amikor megérkezik Christine, Raoul és gyermekük Gustave. Raoul itt már nem az a férfi akit az első részben megismertünk. Egy ellenszenves, haragosés alkoholfüggő férfi, aki képtelen értékelni és élvezni a mesés csapatot és csodás hintót, ami értük jön.Megérkezésük után egyből összeveszik Christinnel amikor  gyakorolni szeretne a koncertre.Gustave egy zenélő dobozzal játszik, amit megérkezésekor kapott ajándékba. Amint Raoul távozik Christine és Gustave beszélgetnek és ekkor éneklik el az egyik legszebb duettet. Ezután Gustave távozik és Christine megvizsgálja a zenedobozt ami hirtelen egy új, de nagyon ismerős dallamot játszik. Az ismerős dal Az Operaház Fantomjából azt a pillanatot idézi amikor Christine és Raul a tetőn állnak és Christine rémülten meséli, hogy fél és tudja, hogy a Fantom bármire kész érte. Ekkor jelenik meg a Fantom, aki az erkélyről jön be Christine szobájába. Christine sokkot kap először, de végül örül a viszontlátásnak. Ezután a duett után Gustave jelenik meg a szobában, akit Christine bemutat a Fantomnak. Gustavenak különösen izgatja fantáziáját  a Phantasma park és amikor a Fantom felajánlja, hogy körbevezeti akkor örömmel mond rá igent. Másnap Christine, Raoul és Gustave érkezik a mesés Phantasma parkba. Itt találkozik újra Madame Giry és Raoul illetve Christine és Meg. Raoul ekkor szembesül azzal, hogy a Fantom még él. Madame Giry hamar megtudja miért érkeztek és nem örül ennek a hírnek.
Ezután a Fantom szobájában találjuk magunkat Gustaveval akit magával ragad a sok látványosság és csoda amit a Fantom kreált! A gyermek mindenre kíváncsi és majdnem meglátja az anyját ábrázoló bábut is a Fantom szobájában, ám a Fantom még időben
eltereli a gyermek figyelmét. A gyerekről hamarosan kiderül, hogy nagyon jó érzéke van a zenéhez. Ebben a részben hangzik el a darab legkeményebb dala. Ez a szám a legrockosabb és nem igazán illik a képbe, pláne nem egy kisfiú és az apja találkozásához. A dal után Gustave hírtelen leveszi a Fantom maszkját, majd rémülten elszalad.A Fantomot elvarázsolja a gyermek zenei tehetsége és ekkor rájön, hogy a gyermek valószínűleg az ő gyermeke, és innentől kezdve ez élteti őt. Madame Giry és lánya csalódottak, hiszen látják azt, hogy 10 év áldozatos munkája semmit sem ér, és rájönnek, hogy a gyerek a Fantomé, és hogy hiába segítettek éveken át neki, a végén mindent a fiú örököl majd.

A második felvonásban Raoult a kocsmában találjuk bánatosan, és megtörten. Raoul úgy érzi ő nem elég jó Christinenek, és bánatában csak iszik. Hirtelen a Fantommal találja szemben magát, aki ezúttal is erősebb Raoulnál. Végül egyezséget kötnek Christineről!
Másnap bemutató! A bemutatót előtt a tengerparton szórakozókat egy hőlégballonról invitálják a showra. Meg Giry ismét nagyon izgatott a fellépése előtt és reméli a Mester ezúttal majd megnézi őt, de mindhiába!  Gustave az anyja öltőzőjében vár amikor megjelenik Raoul és elküldi a gyermeket játszani. Raoult követően a Fantom jelenik meg Christine öltőzőjében aki egy gyönyörű nyaklánccal ajándékozza meg. Ebben a részben ismét hallhatjuk a Till I hear You Sing című dalt egy új szöveggel. Christine teljesen összezavarodik érzéseit illetően ebben a pillanatban.
Ezután Christine színpadra lép, de a színfalak mögött Raoul és a Fantom várja hogy mi történik, hiszen egyezséget kötöttek! Raoul számára ekkor kiderül, hogy Christine szereti a Fantomot és ez már örökre így marad. A Love Never Dies a darab legoperásabb hangzású dala, és érdekes feldolgozása lett a már Magyarorságon is ismert Volt egyszer egy csapat egyik dalának. Akárcak a Till I Hear You Sing-et ezt a dalt is ismerte már a közönség, hiszen nemrég TV-s közvetítés keretein belül debütált a dal Angliában!
 A dal elhangzását legalább akkora ováció követte, mint Till I Hear You Sing-et az első felvonásban. Mindeközben a csalódott Meg elrabolja Gustavet és gyilkosságra készül, ám ezt még nem tudja Christine. Az ária után ugyanis az öltözőjében megtalálja Raoul levelét, amiben Raoul elbúcsúzik tőle és ekkor jut eszébe, hogy hol van a fia?! Azonnal keresésére indulnak, és először Madame Giryt vádolják a fiú elrablásával, ám végül megtalálják a fiút a kikötőben Meggel.
Megnél egy pisztoly van, amit először a gyerekre, aztán a Fantomra, végül magára szegez. A Fantom senkit nem akar elveszíteni és így megpróbálja meggyőzni Meget, hogy hagyjon fel tervével. Már közel jár a céljához, amikor egyszer csak óriási hibát vét! A becézés és győzködés közepette egyszer csak Christinenek szólítja a lányt.  Megnél ekkor elszakad a húr és hirtelen lelövi Christinet. (Az előadás nézői közül páran felkiabáltak, hogy "Oh NOOOO!") Ezután Christine összeesik és haldokolni kezd, és ekkor mondja el fiának, hogy az apja a Fantom. Meg mindeközben már bánja tettét, hogy megölte egykori barátnőjét. A Fantom karjai közt haldoklik, majd egy utolsó csókot lehelnek egymás ajkára és Christine meghal.Ezután a fiú odalép a Fantomhoz és leveszi a Fantomról a maszkját, de ezúttal már nem riad meg arcától, sőt megérinti a Fantomot és a fiú elfogadja apjául a Fantomot!

Az előadást álló tapssal és ovációval jutalmazta a közönség, ami igazán meglepő annak tekintetében, hogy sokan távoztak csalódottan! Az Operaház Fantomjával ellentétben a Love Never Dies egy kevésbé operás hangzású előadás! Az Operaház Fantomjában minden dal a helyén van, itt viszont a revü számok, az operás hangzás és a kemény rock keveredik a darabban ami furcsa összképet ad. Sokan vártak többet ettől az előadástól, és persze sokan vártak valami zeneileg is hasonlót mint az első Fantom volt. Páran úgy érezték, hogy ez a darab túl hamar került színpadra és hogy nem volt még igazán kész. Ez a felvetés valóban elgondolkodtató tekintetbe véve azt, hogy a musical legnagyobb slágerei többször is elhangzanak a darabban illetve, hogy az eredeti Fantom dalait illetve egy másik musicalből kivet dalt is felhasznált a szerző. Persze ez még csak egy preview így a premierig még bármi megtörténhet.

A látványát tekintve is többet vártak volna a nézők! Az operaház Fantomja több mint 20 éve került színpadra, de mégis izgalmasabb látványelemeket használnak benne mint a második részben ahol gyakorlatilag a forgószínpad, és kivetítő az összes technika amit használnak. Sehol egy olyan káprázatos csoda mint a lezuhanó csillár, vagy a tó fényei és a csónak, vagy akár az Opera színpadának és nézőterének képe. Egy zeneileg és látványában is fantasztikus első rész után ez a folytatás ebben a formában nem elég erős ahoz, hogy az első rész sikereit akár csak megismételje. Mindamellett siker lehet, hiszen pár slágerdal ebbe az előadásba is bekerült, de látványában semmiképp nem veszi fel a versenyt.

Tekintve, hogy az Operaház Fantomjából több más musical feldolgozás is készült (hamarosan Bécsben is látható lesz egy ezek közül) ,így nem lepne meg, ha ezúttal a folytatásnak szánt könyvből a Manhatten fantomjából is készülne még egy-két feldolgozás, és ez esetben még az is megeshetne, hogy egy másik feldolgozás nagyobb sikereket érne el